Skip to main content

UURLOON IN DE DETAILHANDEL, HOE BEREKEN JE DAT?

De maandsalarissen van winkelpersoneel zijn gebaseerd op uurlonen. Hoe berekent u het uurloon? En moet u op zon- en feestdagen een hoger uurloon betalen? Dit zijn de regels:

Als u personeel aanneemt, horen daar salarisbesprekingen bij. Een nieuwe werknemer wil uiteraard weten wat hij per uur gaat verdienen. Zijn uurloon is van drie factoren afhankelijk:

download.jpg

Het wettelijke minimumloon
Het minimumloon in je cao
De individuele afspraken die je met je winkelmedewerker maakt

Wettelijk minimumloon

U moet een werknemer minimaal het wettelijke minimumloon betalen. De wet gaat hierbij uit van maandlonen, een wettelijk minimum uurloon bestaat niet. U moet het uurloon dus zelf berekenen op basis van het wettelijke minimum maandloon.
De overheid past het wettelijke minimumloon twee keer per jaar aan, op 1 januari en op 1 juli. Als werkgever bent u verplicht die wettelijke loonsverhoging toe te passen. Doet u dit niet, dan kan het salaris van uw werknemers onder de grens van het minimumloon komen. Dat kan u op een flinke boete komen te staan.

Let op

Houd ook de minimumjeugdlonen in de gaten. Jonge werknemers (tot 22 jaar) hebben recht op loonsverhoging als zij een jaartje ouder worden. Dit staat los van de verhogingen op 1 januari en 1 juli.

Uitgebreide informatie over de berekening van uurloon en nog veel meer vindt u op www.ondernemenmetpersoneel.nl